Wednesday 13 July 2011

jom blaja wat patties..!! X)


Assalamualaikum sume.. ^^

Prasan tak ak ade mention yg ak study kat Food Institute..?? tapi ak tak penah pown share resipi ngan korang kan2..?? hehe.. sorry, sebab ak  pown baru prasan.. >,<
Xpe lh 2.. so, hari nie, ak nak share ngan korang mcm ane nak wat daging burger sendiri..bagi sesape yg suke makan burger 2 seronok lh ye.. X)

Xmoh cakap banyak.. jom balaja wat daging burger… yeahh!! XD


CHICKEN PATTIES

Bahan-bahan:
  • Daging ayam (dikisar lumat) – kalau nak gune daging lembu / kambing / unte pown boleh
  • daun parsley (dicincang halus)
  • Serbuk roti
  • 3 biji telur
  • Sedikit minyak zaitun
  • Cendawan butang (dihiris & ditumis sedikit) - optional
  • Garam & serbuk lada hitam secukupnya


Cara-cara penyediaan nye begini ye:
  1. Masukkan daging ayam yang dikisar tadi ke dalam sebuah mangkuk besar. (ikut kesesuaian jumlah / portion daging yang korang sediakan la ye)
  2. Kemudian masukkan sekali daun parsley yang dah dicincang halus dan sebatikan besame daging ayam tersebut. (kalau korang nak gune daun herba yang lain2 pown boleh jugak..ikut tekak masing2 lh kan2..asalkan bersesuaian)
  3. Lepas tu, masukkan sedikit serbuk roti supaye korang punye daging ayam tu tak terlalu lembik @ sukar dibentuk, dan sebatikan lagi besame daging ayam korang tu. Kalau boleh, korang agak2 la sukatan serbuk roti tu, jangan sampai terlebih atau terkurang pulak ye..
  4. Masukkan juge telur (ikut kesesuaian jumlah / portion daging) sebiji demi sebiji dan gaul hingga sebati @ dah boleh dibentuk. Dan masukkan minyak zaitun untuk lebih sebatikan lagi bahan2 tadi.
  5. Kendian, jangan lupe masukkan cendawan butang yang dah siap dihiris + ditumis. Kalau korang alergik ngan cendawan, xmoh masukkan skali pown xpe. Optional, so xde hal nye. (Kalau korang nak masukkan bahan lain mcm lobak, cili api @ ape2 jelh yg korang suke pown boleh..tapi kena pandai2 la ejas ye..ikut tekak la)
  6. Akhir sekali, jangan lupe serikan rase patties korang dengan garam dan serbuk lada hitam secukupnye. Kalau tak konfiden, try2 la rase sikit sebelum dimasak ye. Kalau termasin @ tertawar sangat kang gigit jari pulak.

Hasil bile dah siap combine sume bahan nak wat patties:



Cara-cara nak masak nye pulak begini ye:

  1. Daging patties korang dah siap kan.? So, bentukkan lh ngn bentuk2 yang korang suke. Nak wat bentuk bulat cam biase ke, segi empat tepat ke, bujur sirih ke, bintang bulan ke.. boleh je. Ikut tekak lh katekan.
  2. Sambil2 membentuk tu, jangan lupe panaskan kuali / grill / tempat barbeku korang. Gune api perlahan dengan sedikit minyak aje ye. PERHATIAN: SEDIKIT MINYAK AJE YE!
  3.  Bile kuali / grill / tempat barbeku dah panas + patties pown dah siap dibentuk, make nye masak lh patties korang atas kuali / grill / tempat barbeku tu.
  4. Dah siap dimasak, make siap sedie lh untuk dimakan. Bon appetite.


Info:
  • Mase membentuk tu, jangan wat patties terlalu tebal. Takot nanti bahagian dalam patties tak masak + lame nak tunggu masak nye. Korang bukan nye penyabar ngat kan2..?? :p
  • Jangan lupe gune sedikit minyak dan masak atas api yang perlahan ye. Make sure korang punye kuali / grill / tempat barbeku 2 dah betul2 ready dan panas secukupnye.


Hasil penyudah nye:

nampak mcm sedap tak..?? X)

!!..SELAMAT MENCUBE..!!



dah try jangan lupe bagitaw macam mane rase nye ye.. kalau menjadi, tepuk tangan untuk diri sendiri..tahniah2..!! >,<

so.. till next post.. tataa sume.. ^^

note: I'm fasting.. so, can't stay long looking at the pic.. Lapaq nieh..!! XP
not wordless wednesday so-called.. :p


0 opinion(s):

All right booked by mybloggingpart.blogspot.com