Monday, 10 October 2011

The Deadline

Assalamualaikum sume.. :)


Morning and happy Monday ! (ade ke ? ade je..) Btw, before I keep continue with my entry I would like to say congrats to those who just had finished their last PMR exam paper today ! (yeke da abes ? aku hentam je..) Now just hope for the best for what you've done for your exam . Bak kate orang, usaha sudah + doa sudah = tawakkal la pulak kan . No worries laa . Kalau terbaik care study, terbaik la keputusannye nanti . Have a trust in yourself ! :) (macam aku, biarla grammar broken pown . yet, I'm still keep on babbling !)

~ end of mukadimah ~

Teruskan dengan tajuk besar, "The Deadline" ! (dah macam ade movie baru nak keluar je) Meaning = garis mati (am I wrong ?) . Bagi students yang nak amek peperiksaan besar, esok nak exam, malam nie baru nak ulangkaji . Kirenye esok tuh jadi la nak exam kan . Btw, takyah nak point kat deadline yang tersurat sangat la kan . Kekadang ade deadlines yang kite sendiri terlepas pandang . Selagi tak sampai sesuatu tarikh yang dirasakan akan mencabar emosi diri, selagi itulah tak diambil pusing . Macam dunia nie ade banyak lagi mase untuk disia-siakan .

What if, yes, there are still a lot of times to play around and keep on ignoring and doing nothing bla bla bla like that . But are WE quite sure that our battery what you called as "NYAWA" is that high quality enough for you to keep on wasting time ? What if tomorows will never come ? What if WE die young ? What if we'll lose our capability right after this ? And for a person like us that has faith in our religions, what if the end of the world is around the corner ? Shed tear no more la !

Untuk zaman kanak-kanak dulu boleh la buat demo macam nie,

"Saye tak siap keje rumah la cikgu."
"Kenape awak tak siapkan ?"
"Semalam saye tertengok cite Oltromen Taro, taw-taw je dah mereloh cikgu."
"Salah Oltromen Taro ke salah awak nie ?"
"Mestilah salah Oltromen Taro, cikgu !"
"Kalau salah Oltromen Taro, dah sudah, awak siapkan malam nie pulak !"
"Terima kasih, cikgu ! Tapi betol, memang salah Oltromen Taro pown !"
 *bright shining eyes*


Tengok, there's still hope for that kid to finish the homework . Maybe budak-budak la katekan . Kene marah kang kalau nangis meraung sape nak pujuk, dok ? Bagi face jela . But, what if budak tu amek kesempatan ngan kelemahlembutan + toleransi yang diberi ? Takyah banyak cakap, majoriti will pijak kepala cikgu tu .
gambar tader kene mengene -,-

Demo untuk mereka yang kehilangan daya upaya dalam sekelip mate pulak,

"Mane lagi due jari tangan kiri kau ?"
"Hancur main mercun bola."
"Sape suruh ko main mercun bola ? Kan danger !"
"Tulah, aku pown menyesal main mercun bola . Lain kali aku main meriam pulak lah !"


Tengok, tak menginsafi nasib . Tapi nie contoh aku jela . thihihi . Sepatutnye, hilang due jari tu sebagai peringatan supaye bersyukur tak hilang nyawe . Ini tak, lagi nak dibuat hilang nyawe ngan beralih dari main mercun yang danger kepade meriam yang dangerous ! (what's the different !?)
jangan tengok lelame, nanti pening kepale -,-

And for the last, to give a demo pown aku tak berani . Why ? Because to give a demo, I need to imagine the situation . And to imagine the situation is what I'll never dare ! Point ? The end of the world ! (translate la sendiri ke bahase yang mudah anda faham) A deadline which scares most of us no matter from what religions . WE've been warned, yet, WE're still busy doing + chasing our duniawi matters . Why ? Because that's how we act as a human . WE want to conquer the world, even the earth, if WE can ! Dan terus lupa akan ada nya Allah Maha Besar, yang suatu hari nanti akan menunjukkan kekuasaan-Nya . 

Mase tu nanti, ade lagi ke peluang untuk kite macam mane demo untuk budak yang tak siap keje rumah tu ? Ade lagi ke peluang kedua untuk bernyawa macam budak yang hilang jari tu ? Absolutely no with big capital N + O ! Mungkin mase tu nanti ramai yang tadah tangan memohon dipanjangkan usia dunia yang fana nie . But, WE've been told and warned, right ? And once it comes, there's no way to flash backward or whatsoever to redeem our mistakes . Kejadian tsunami yang melanda Banda Acheh ngan Jepun, sekali tengok maybe bencana alam yang biasa, walaupun meragut banyak nyawa . Sekali bila diselak Al-Quran, dan ditunjukkan ayat-ayat dalam kalam Allah yang dikaitkan dengan setiap kejadian yang berlaku kat bumi nie, barulah tersedar sedikit dari leka duniawi . Mase tu barulah rase berdebar-debar, lutut terketar-ketar, sebab takutkan hari yang satu tu nanti . Perasan kan, betape nipis macam kulit bawang iman seseorang itu . 

For now, WE might can say there's still a lot of times till that day . Says who + who says ? As WE know when ! *sarcastically* So, selagi ade nyawe dalam badan, janganlah cakap tader mase la, tak sempat la, itu ini la . Selagi hidup nie la kite nak kene rebut peluang yang ramai manusia akhir zaman nie lepaskan . Peluang banyak, antara nak ngan tak nak je . Nak ke jadi orang yang rugi ? Tepuk dade tanye hati la masing-masing ye . Jangan diikutkan sangat hati yang makin hanyut ngan dunia . Tak lame nanti, dunia nie pown akan tinggalkan kite . Mase tu ade Allah je . Jangan tinggalkan Dia, dan insya'Allah Dia takkan pernah tinggalkan kite . :)

note : am reminding me self either . :)

2 opinion(s):

mocha~ said...

seramnya gambar jari tu!! warghh..okeh,akan kurangkan online and lebihkan study...

err,haihhh susahnya nak berubah,HAHAH

Diyana Safiah said...

dah pesan jgn tgk lame2 . haha . susah nak berubah kan ? but for our own benefit, its ok laa ~ :)

All right booked by mybloggingpart.blogspot.com